Danske juletræer mere miljøvenlige end nogensinde

19.12.2019

Siden midten af 90’erne har en målrettet indsats resulteret i, at danske juletræer er de mest miljøvenligt dyrkede juletræer i verden.

I Danmark gødsker vi især for at erstatte de næringsstoffer, som træerne optager fra jorden, så jorden bibeholder sin frugtbarhed fremfor at udpines, men vi gødsker også for at underbygge den gode vækst og nålefarve, som kendetegner danske juletræer. Både konventionelle og økologiske juletræer tilføres gødning. Fra en gennemsnitlig dansk nordmannsgran juletræsplantage udvaskes der i dag omtrent 15 kg kvælstof pr. hektar. Det er ikke langt fra udvaskningen fra naturarealer på 5 – 10 kg kvælstof pr. ha., men samtidig langt mindre end udvaskningen fra landbruget på 25 – 85 kg/ha.

Den lille udvaskning skyldes flere forhold. I dag gødsker de danske juletræsproducenter kun med lidt gødning ad gangen. Så kan træerne nemlig nå at optage næringen inden den udvaskes. Den enkelte producent bruger samtidig mindre gødning, fordi det har vist sig, at for meget kvælstof giver en mistrivsel hos træerne. Derfor styres produktionen nøje med analyse af træernes nåle, der sikrer at træerne ikke får for lidt eller for meget, men tilpas næring. Både nordmannsgran- og rødgranjuletræer gødskes, men begge juletræsarter trives simpelthen bedst med tilførsel af mindre mængder næring.

Det er også blevet et stort hit i dyrkningen at bruge organiske gødninger, der kun langsomt frigiver deres næringsstoffer. Disse gødningstyper er især baseret på kødbenmel og kyllingemøg af genanvendte og recirkulerede råvarer.

Et fuldvoksent 9 –10 år gammelt juletræ har brug for 50-100 gange mere næring end et nyplantet træ! Derfor er gødskningen alders- og behovsbestemt ligesom det også er almindeligt, at træer helt op til 4 -5 år slet ikke tilføres gødning. I den konventionelle juletræsdyrkning er jordbearbejdningen tillige meget skånsom, fordi den kun foretages en gang hvert tiende år, og fordi den kun lige ”kradser” i jordoverfladen. Dette giver en mere uforstyrret jord, som holder bedre på næringsstofferne.

Vælg derfor det naturlige danske juletræ. Hvad enten det er en nordmannsgran eller en rødgran som er økologiske eller konventionelt produceret, så får du et ægte og kønt træ, der er produceret bæredygtigt, som kun danske producenter kan gøre det.

Få mere at vide hos direktør Claus Jerram Christensen, tlf. 2627 4266, cjc@christmastree.dk


Hent pressemeddelelsen som PDF

Akkerup Planteskole

Dansk producerede barrodsplanter. Juletræer · Pyntegrønt · Skov · Læhegn · Anlæg · Hæk · Bunddække

Se forhandleroversigt

Bæredygtige naturtræer

Danske Juletræer inviterer til fyraftenswebinar om Bæredygtige naturtræer. Hør mere om certificeringsordningen, hvordan du konkret tilmelder dig og hvilke krav der stilles for at være med. Se flere arrangementer