Naturlige juletræer

22.11.2017

Der er flere årsager til, at naturlige juletræer fortjener en stjerne på toppen den 24. december. Først og fremmest er det den flotte og værdige afslutning på et 10 års langt liv i naturen, hvor træet er passet og plejet for at glæde på bedste vis i stuen juleaften. Men det naturlige danske træ pynter også på CO2-regnskabet og er meget miljøvenligt i forhold til sin grumme efterligning; plastiktræet.

Dyrkningen af de flotte naturlige juletræer binder 30 tons kulstof alene i træerne svarende til 11 tons CO2 pr. år pr. hektar, naturligvis drevet af ren solenergi. Det er faktisk langt mere end hvad skoven formår, selvom skoven som permanent kulstoflager overgår juletræsplantagen.

Kunstige plastiktræer fremstilles af PVC- eller PE-plast, der er afledt af råolie og tilsat andre plastmaterialer og metaller for, at de skal ligne den ægte vare. Plastiktræerne er ofte fremstillet i Kina, hvor hovedparten af elektriciteten produceres ved klimabelastende kulafbrænding, hvorefter de sejles med dieseldrevne tankere til f.eks. Europa med yderligere udledning af drivhusgasser og global opvarmning til følge.

En grundig canadisk forskningsrapport, der sætter fokus på sundhed, global opvarmning, økosystemkvalitet og ressourceforbrug dokumenterer, at plastiktræer typisk genbruges i seks år og at dette kunstprodukt fra bl.a. Kina har en betydelig miljømæssig slagside, når der sammenlignes med det naturlige træ.

Selvom juletræer forbruger vand, mens de vokser, så passer de på vandet i forhold til plastiktræer, hvor der både under fremstillingen, transporten og olieudvindingen bruges enorme vandmængder. Verden er desuden ved at drukne i plastikaffald, og verdenshavene er fyldt med mikroplastik, som dræber både fisk, fugle og havpattedyr.

Det naturlige træ genbruges ikke af dig, men af samfundet og naturen. De brugte naturtræer flises eller komposteres og genbruges typisk herefter til jorddækning eller som gødning i byens træ- busk- og blomsterbede, men har også alternative anvendelser som forbedring af fiskesteder og til at holde brinker på plads i fjorde. Mens naturtræet vokser leverer det redebygningsmateriale og sørger for rede- og levesteder for adskillige fuglearter, dyr og insekter. Tilmed genanvender det naturlige træ luften og vandet, sørger for læ og stabiliserer jorden.

Brug det autentiske juletræ til at skabe varige gode minder om julen, passe på miljøet og skabe lokale danske arbejdspladser.

KM693 2KM693 3