Rundt om mine nordmannsgranjuletræer har jeg et læhegn af almindelig ædelgran, hvor en stor del af skudene på sydsiden er blevet helt røde i løbet af vinteren. Er det noget, som kan smitte mine nordmannsgranner?


Der er formentlig tale om vinterudtørring, hvor de svageste skud rammes, mens de primære skud (hovedaksen) går fri. På sigt tabes de røde nåle, og skadebilledet vil synes mindre alvorligt. Skaden vil ikke kunne "brede" sig til dine nordmannsgranjuletræer, men almindelig ædelgran i læhegn kan være vært for ædelgranlus, som så kan "smitte" dine nordmannsgranjuletræer, så man kunne overveje at erstatte disse læhegn med andre arter, som ikke er så nært beslægtet med nordmannsgran. Du kan læse mere om vinterudtørringsskader i PS Nåledrys nr. 1.

Claus Jerram Christensen (25-05-2007)

Vinterudtørring 200

Klonmarkvandring - Sjælland

Som en del af GUDP – projektet ”Vegetativ Formering af Eliteplanter” inviteres til besøg i to klonforsøg med nordmannsgran. Klonerne er fremkommet ved vævskultur (somatisk embryogenese) – og i forsøgene kan man ved selvsyn se, hvor ens klonerne er samt vurdere deres anvendelighed. Se flere arrangementer

Akkerup Planteskole

Dansk producerede barrodsplanter. Juletræer · Pyntegrønt · Skov · Læhegn · Anlæg · Hæk · Bunddække

Se forhandleroversigt