Gødskning

Dyrkning

Som økologisk producent er det forbudt at bruge kunstgødning. Det skyldes ønsket om recirkulering af næringsstoffer og en reduktion af de store energimæssige omkostninger, der er i forbindelse med fremstilling af kunstgødning. Ønsket om i videst muligt omfang at begrænse næringsstofberigelsen af grund- og overflade vand vejer også tungt. I stedet kan der bruges gødning fra husdyr, kompost og andre organiske materialer, og der findes også økologiske organiske NPK-gødninger på pilleform. Kvælstoffikserende dækafgrøder kan også være en kilde til kvælstof.

Fri­givelsen af næringsstoffer fra organiske gødninger er relativt langsom, og derfor skal man sikre, at gødningen kommer tidligt nok ud i foråret, typisk i marts-april måned, hvor kon­ventionelle producenter gødsker i april-maj. Ved at gødske ad to gange, forår og midt i vækst­sæsonen, kan man forøge træernes mulighed for at optage næringsstofferne og samtidigt reducere udvaskningen.

Ved at have husdyr gående i kulturerne, fremmes omsætningen af næringsstofferne i jorden, så der vil være en større tilgænge­lig pulje for træerne. Der vil dog også ske en større udvaskning af næringsstoffer, og det er vigtigt at huske at der kun tilføres næringsstoffer til arealet, hvis dyrene får tilskudsfoder.

Når der udtages næringsstoffer med træerne ved høsten fjernes der permanent næringsstoffer fra arealet. også i økologisk produktion er det vigtigt at kompensere herfor, hvis produktionen skal være bæredygtig.

Mekanisk jordbearbejdning, f.eks. i forbindelse med ukrudts­bekæmpelse, forøger også frigivelsen af næringsstoffer, hvilket kommer træerne til gode, hvis næringsstofferne ikke udvaskes.

Omkostningen til gødskning er typisk en del større i økologiske kulturer end i konventionelle. Det skyl­des både dyrere gødning og større udbringningsudgifter.

GlobalG.A.P. version 6

Hvert 4.-6. år bliver GLOBALG.A.P. standarden revideret og kommer i en ny udgave. Fra og med 2024 er det version 6 der skal anvendes. Det betyder en række ændringer ift. version 5.2, der nu udgår.

Se flere nyheder

Kvalitetsplanter til juletræer og pyntegrønt i velkendte og velafprøvede provenienser.

Se forhandleroversigt

Bidragermøde

Forskningsenheden inviterer bidragyderne og medlemmer af Danske Juletræer til årsmøde i forbindelse med generalforsamlingen i Danske Juletræer.

Se flere arrangementer